Voedselbank Almelo

De Voedselbank Almelo is een dynamische organisatie. Zij ontvangen geen enkele vergoeding voor hun werkzaamheden. Wel proberen zij dag in dag uit hun steentje bij te dragen aan het oplossen van de financiële problemen van een groep inwoners in de gemeenten Almelo en Tubbergen. Dat doen zij door voedselproducten in te zamelen (waarbij tevens voedselverspilling wordt tegengegaan) en die vervolgens weer uit te reiken aan diegenen die rond het bestaansminimum leven en nauwelijks geld hebben voor het kopen van voedsel. De voedselpakketten worden wekelijks uitgereikt aan diegenen die, na een financiële toets, voldoen aan de door Voedselbanken Nederland vastgestelde criteria.

Kijk voor meer informatie op de website.

Speelgoedbank Almelo

Is jouw kind binnenkort jarig of heeft hij/zij een kinderfeestje, maar heb je geen geld voor een leuk cadeau?

De speelgoedbank is er voor ieder kind waarvan zijn of haar ouders rond moeten komen van een minimaal besteedbaar inkomen. Voor kinderen van ouders door financiële problemen niet in staat zijn om speelgoed te kopen voor zijn of haar kind(eren). Elk kind heeft recht om kind te zijn en te kunnen spelen, ongeacht de financiële situatie van zijn of haar ouders/verzorgers.

Ouders kunnen (samen met de kinderen) 4-5 keer per jaar bij de speelgoedbank gratis speelgoed ophalen. Ieder kind heeft recht om te spelen!

Kijk op de website voor meer informatie.

Meubelbank

Deze jonge organisatie helpt mensen in armoede en in noodsituaties door meubels voor ze te regelen. De Meubelbank werkt samen met stichtingen. “Mensen kunnen niet bij ons de aanvragen doen, maar wel bij stichtingen als Helpende Hand 0546 en Present Almelo. Via hun weten we zeker dat het op de goede plek komt. Wij zorgen ervoor dat de meubels gebracht worden en en dat het in elkaar wordt gezet. Zo kunnen de mensen gelijk genieten.”

Lees hier meer over op:

Stichting de eethoek

Stichting De eethoek is een gaarkeuken. Waar de gasten 2 x per week een gezonde warme maaltijd gratis kunnen afhalen.

Monique is de grote drijfveer achter de eethoek . Zij werkt samen met een team van vrijwilligers. En bereiden samen twee gezonde maaltijden per week. ze streven naar een familiair gevoel. Daarom staat er altijd een kopje koffie of thee klaar. Soms is er een koekje bij. Er is altijd gelegenheid voor een gesprek. Op deze manier probeert stichting de eethoek samen met haar gasten de strijd aan te binden tegen armoede.

Wilt u ook gebruik maken van een gratis maaltijd?

Dan kunt een afspraak maken via het contactformulier van de website in de link. Of telefonisch  contact opnemen via telefoonnummer 06 – 39 40 03 71.

Stichting jarige job

In Nederland zijn er ieder jaar weer kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. €35,-. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school! Jaarlijks vieren inmiddels meer dan 100.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job!

Stichting Jarige Job trakteert kinderen uit gezinnen die het het hardst nodig hebben op een onvergetelijke verjaardag. Stichting jarige job geeft geen geld, maar een verjaardagsbox vol met versiering, traktaties voor de klas en leraren, wat lekkers voor de visite en natuurlijk een mooi cadeau.
Vraag een verjaardagsbox aan of wil jij helpen?  dat kan via de link.

Buurtdeelkast in Almelo

Het idee van een deelbox is dat buurtgenoten producten kunnen delen. Denk hierbij aan etenswaren of verzorgingsproducten. Producten die een ander niet gebruikt, krijgen een kans bij een andere buurtgenoot. Je kunt er dus ook zelf je producten in stoppen. Sommige deelboxen zijn tevens een MUP, hier kunnen vrouwen terecht voor onder meer maandverband.

In meerdere wijken in Almelo staan nu deelboxen zoals:

De Gors 14 (ook een MUP)
Bornsestraat 193

De Verbinding

Samenwerkende organisaties

Op de website van De Verbinding Almelo vind je een overzicht van organisaties in de stad die iets voor je kunnen betekenen, als je een steuntje in de rug kunt gebruiken. Bijvoorbeeld Het Leger des Heils, het Repair Café Almelo of Almelo Doet Mee. De website is overzichtelijk ingedeeld naar thema. Je kunt dus zoeken op initiatieven voor kinderen maar ook op “wonen” of “schuld”.

Een zeer uitgebreide site, die zeker het bezoeken waard is!

Koffiepunten Douwe Egberts doneren

De waardepunten worden verzilverd voor pakken koffie voor de voedselbank. Er zijn speciale verzameldozen waarin u de waardepunten kunt deponeren en die verspreid staan op verschillende locaties in Almelo en omgeving waaronder:

Plus-supermarkten Van Limbeek, Brughuis (Heracles Stadion), Wemekamp en Schuldink,

Albert Heijn Binnenhof (Schelfhorst),

Intratuin,

Bloem Goud- en Edelsmederij,

Hof88,

Dierenkliniek Almeloord

Huisartsen Windmolenbroek

Warme kamers

Niemand mag in de kou zitten.

De Warme Kamers zijn bij het Leger des Heils zelf, maar ook op andere plekken. Zo zijn de deuren van bijna alle bibliotheken in Nederland geopend tijdens de wintermaanden, ook in Almelo. Menno: “Bibliotheken liggen vaak centraal en zijn qua bouwwerk een goede plek om mensen op te vangen. Daarnaast kun je in sommige steden ook naar binnen bij scholen, provinciehuizen of andere openbare plekken. Je hoeft je niet vooraf aan te melden; je bent altijd welkom.”

Warme Kamers in Almelo

In Almelo vindt je op vier locaties zo’n warme kamer:

  • Bibliotheek Almelo aan Het Baken 3
  • Leger des Heils Bij Bosshardt aan de Wilgenstraat 11
  • Leger des Heils Geloven in de Buurt aan de Troelstralaan 1
  • ’t Schuttevaer aan de Schuttenstraat 7 (Inloop aan de Aa)

Ruilwinkel Hagedoorn

De ruilwinkel is precies wat het zegt: je neemt iets mee om het om te ruilen voor wat anders.
Denk hierbij vooral aan speelgoed en kinderkleding. Het wordt gerund door mensen met licht verstandelijke beperking.
De ruilwinkel is te vinden bij het Bewonersinitiatief De Hagedoorn aan de Wilgenstraat 10.
Voorheen was de ruilwinkel bekend onder de naam Ruillokaal.
Openingstijden  zijn maandag, dinsdag en donderdag tussen 10.00u en 12.30u.

Bespaartips

In de buurt Almelo is een online platform dat alle Almelose ins en out bijhoudt. Ook op het gebied van besparen is hier het nodige te vinden. Neem daarom ook eens een kijkje op hun site!